Onderwijs verhuist in razend tempo naar online
26 mrt 2020

Onderwijs verhuist in razend tempo naar online

Door de maatregelen die de overheid heeft genomen in verband met het coronavirus is ons onderwijs in razend tempo naar online verplaatst. Hoewel het een flinke klus is, zetten al onze medewerkers daar de schouders onder. Verloopt alles vlekkeloos? Nee! Zijn we al een heel eind op weg? Ja!

“Dit is een onderwijsinnovatie waar je normaal een jaar over doet,” vertelt Belinda Westera, locatiedirecteur Stella Maris Valkenburg. “Dat hebben we nu in twee dagen gedaan. Soms leidt dat tot overbelasting van systemen. Er wordt door onze leveranciers keihard gewerkt om die servercapaciteit te vergroten.” De scholen houden zoveel mogelijk het reguliere lesprogramma aan met huiswerk en online uitleg. Het vak lichamelijke opvoeding is wel een uitdaging. Met opdrachten zoals de ‘bottle flip challenge’ en ‘climb around the table’ worden leerlingen geprikkeld om óók aandacht voor beweging te hebben.

Aardrijkskundedocent Tim Paulissen, die voor drie scholen werkt, waaronder Stella Maris College in Meerssen, doet verslag van een intensieve week: “De eerste week lesgeven op afstand zit er bijna op. 3 scholen en 474 (!) leerlingen bedienen is niet niks. (…) 474 leerlingen betekent veel mailtjes, chats en online gesprekken. Coachgesprekken via een soort skype. Wat mooi om te zien hoe goed de leerlingen dit oppakken en online bezig zijn. Vooral mijn leerlingen op Stella Maris, die mij nog niet of nauwelijks gezien hebben. Super communicatie met die leerlingen! Wat een uitdaging was de afgelopen week!”

Deel deze pagina op: