Kunstwerk LEVENSLICHT naar Sint-Maartenscollege
22 jan 2020

Kunstwerk Levenslicht naar Sint-Maartenscollege

Op 22 januari is om 20:00 uur het kunstwerk LEVENSLICHT van kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld op Plein Zuid van het Sint-Maartenscollege, gelegen aan de Noormannensingel 50 in Maastricht. Het kunstwerk herdenkt de 104.000 Nederlandse joden, Roma en Sinti die zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. Vanaf 23 januari tot en met 2 februari is het kunstwerk te ervaren. Het kunstwerk is deel van 256 LEVENSLICHT kunstwerken die over heel Nederland verspreid worden.

Waarom het Sint-Maartenscollege?

In 1942 werden joden vanuit het schoolgebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat naar het kamp Westerbork gedeporteerd. Dit Nederlandse doorgangskamp was het eerste station voor in totaal 93 treinen met bestemming voor Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Slechts acht gedeporteerden overleefden de Tweede Wereldoorlog. In ditzelfde gebouw liggen ook de wortels van het Sint-Maartenscollege. Voordat het gebouw aan de Noormannensingel is gebouwd, was het Sint-Maartenscollege gevestigd in het bewuste gebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat. Het kunstwerk LEVENSLICHT kijkt vanuit Plein Zuid uit op het voormalig schoolgebouw aan de Professor Pieter Willemsstraat en is zo verbonden met het voormalig doorgangskamp. Leerlingen krijgen tijdens de Onderwijs Anders Dag op 23 januari een lesbrief over het onderwerp.

Waarom LEVENSLICHT?

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auswitz werd bevrijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vroeg kunstenaar Daan Roosegaarde om een tijdelijk lichtmonument te maken om de doden te herdenken. Het kunstwerk dat bij het Sint-Maartenscollege wordt geplaatst is onderdeel van een gezamenlijk kunstwerk, verdeeld over 256 gemeentes in Nederland waar slachtoffers van de Holocaust woonden. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Openstelling kunstwerk bij Sint-Maartenscollege

Vanaf 23 januari tot en met 2 februari is het kunstwerk van dichtbij te ervaren van 18.00 uur tot 20.00 uur op Plein Zuid, gelegen aan de Professor Pieter Willemsstraat. Buiten die tijd wordt het kunstwerk verlicht tot 24.00 uur en is het van buiten de poort te zien.

Deel deze pagina op: